Kontakt:
tel: +48 501 732 727
email: Michal.Mroz@BrowarniaBastion.pl
Nasz Adres:
Browarnia Bastion Sp. z o.o
Craft and Regional Beer
Opowieści przy piwie
To jak muzyka dla naszych kubków smakowych, rozbrzmiewająca nutami cytrusów i tropikalnych owoców. To jak powiew świeżego powietrza, który przynosi nam orzeźwienie i radość.
To esencja natury, która nas zachwyca swoją świeżością i delikatnością. To hołd dla naszych zmysłów, które są poddawane ucztowaniu i uwodzeniu.
Rozróżnia się dwa rodzaje chmielu zwyczajnego:
chmiel goryczkowy
chmiel aromatyczny
Klasyfikacja opiera się na zawartości i proporcjach między zawartością alfa-kwasów i beta-kwasów oraz estrów.
Chmiele dostępne są w sprzedaży w postaci ekstraktu, szyszki i granulatu.
Chmiel to jedynie przyprawa do piwa mająca nadać piwu odpowiedni aromat i goryczkę. Aby uwarzyć piwo, potrzebny jest nam słód, woda i drożdże.
Na rynku jest dostępnych mnóstwo odmian chmielu różniących się między sobą poziomem goryczki i rodzajem aromatu.
Obecnie w Polsce mamy dość duży wybór różnorodnych słodów. Na rynku dostępne są słody z kilku różnych słodowni - polskich, czeskich, niemieckich, belgijskich
Słód pilzneński
Słód pszeniczny
Słód monachijski
Słód Pale Ale
Słód karmelowy
Słody palone, barwiące, czekoladowe, czarne
Połączenie różnych proporcji tych słodów skutkuje otrzymaniem różnych piw, smaków, kolorów.
Wyróżnia się przynajmniej 60 gatunków piwa.
Piwo to cała gama pomysłów, stylów nierzadko tak niesamowitych i różnych od siebie, że nawet niedoświadczony smakosz zauważy różnicę.
Odpowiednie połączenie słodów, chmieli, drożdzy oraz sam proces warzenia decyduje o finalnym smaku piwa.